Jäikö kaupasta ostetuista yrteistä ylimääräisiä? kuivata ja käytä ne myöhemmin!

Useimmista meille on joskus käynyt varmasti niin, että ostat marketista ruukkuyrtin, käytät siitä vain osan ja muutaman päivän päästä huomaat, että yrtti onkin ehtinyt jo kuolla ja kuivahtaa ja päätyy lopulta roskakoriin. Kuulostaako tutulta? Ärsyttääkö ruokahävikki? Tai kasvatatko itse yrttejä, mutta ne useimmiten ehtii kuolla, ennen kuin ehdit käyttämään ne kokonaan?

Useimmista meille on joskus käynyt varmasti niin, että ostat marketista ruukkuyrtin, käytät siitä vain osan ja muutaman päivän päästä huomaat, että yrtti onkin ehtinyt jo kuolla ja kuivahtaa ja päätyy lopulta roskakoriin. Kuulostaako tutulta? Ärsyttääkö ruokahävikki? Tai kasvatatko itse yrttejä, mutta ne useimmiten ehtii kuolla, ennen kuin ehdit käyttämään ne kokonaan?
 
Yrttien kuivatus on helppoa ja näin voit vähentää myös ruokahävikkiä. Käytännössä yrtit voidaan kuivattaa vaikka talouspaperin päällä, mutta nopeimman ja parhaimman lopputuloksen saa kuivattamalla ne laadukkaassa hyötykasvikuivurissa, jolloin ne kuivuvat tasaisesti ja säilyttävät parhaiten makunsa ja värinsä. Yrttejä ei saa kuivattaa liian korkeassa lämpötilassa, hyvä lämpötila on hieman alle 30 astetta. Yrtit ovat tarpeeksi kuivia, kun pystyt musertamaan lehdet ja varret helposti. Kuivatut yrtit on helppo säilöä vaikka vanhoihin lasisiin maustepurkkeihin. Pese purkit huolellisesti ennen uudelleenkäyttöä, ettei niihin jää aiempien mausteiden hajuja ja makuja.
 
Kuivattuja yrttejä voi käyttää maustamaan monia ruokia, kuten keittoja, kastikkeita ja lihaa tai vaikka leivän päällä sellaisenaan antamaan makua. Kuivatuilla yrteillä voi myös viimeistellä annoksen näyttäväksi.

0
Feed

Jätä kommentti