Ota talteen chilin maut ja terveyshyödyt kuivattamalla ne!

Chili antaa ruokaan ihanasti potkua ja syventää makuja. Chililajikkeita on tuhansia ja niitä kaikkia voi myös kuivattaa, jolloin chilille saa huomattavasti pidemmän käyttöajan ja usein vieläkin syvemmän maun. Chililajikkeista erityisesti paksukuoriset on syytä kuivattaa hyötykasvikuivurissa, jossa ne kuivuvat parhaiten.

Chili antaa ruokaan ihanasti potkua ja syventää makuja. Chililajikkeita on tuhansia ja niitä kaikkia voi myös kuivattaa, jolloin chilille saa huomattavasti pidemmän käyttöajan ja usein vieläkin syvemmän maun. Chililajikkeista erityisesti paksukuoriset on syytä kuivattaa hyötykasvikuivurissa, jossa ne kuivuvat parhaiten.
 
Kuivattua chiliä voi käyttää monipuolisesti ruoan laitossa niin mausteena ripoteltuna ruoan päällä, kastikkeissa ja keitoissa tuomassa potkua. Kuivatetusti chilistä saa myös todella maukkaita salsoja helposti yhdistettynä öljyn kanssa.
 
Matalassa lämpötilassa hyötykasvikuivurissa kuivattamalla chilien maut ja aromit säilyvät parhaiten. Paras lämpötila chilin kuivatukseen on alle 60 astetta. Kuivattamisen jälkeen on tärkeää muistaa säilöä chilit niin, että ne eivät saa kosteutta, eli ilmatiiviissä rasiassa.

Chiliä voisi sanoa superfoodiksi, koska se sisältää paljon C- ja E-vitamiineja sekä hivenaineita ja kuituja ja on yksi maailman vitamiinipitoisimmista hedelmistä. Chilin terveyshyötyjä on tutkittu pitkään ja paljon ja niistä on myös näyttöä. Esimerkiksi Italiassa tehdyn tutkimuksen mukaan chilin säännöllinen syöminen voi vähentää riskiä kuolla sydänkohtaukseen tai halvaukseen. Chiliä on tutkittu paljon myös painonhallinnassa. Chilin polttava tunne johtuu kapsaisinoideista, joista yleisin on kapsaisiini ja jonka vaikutusta painonhallinnassa on tutkittu eniten. Kapsaisiinilla vaikuttaisi olevan lämmöntuottoa ja energian kulutusta kasvattavia ominaisuuksia sekä sen on tutkittu mahdollisesti vaikuttavan myös positiivisesti insuliiniaineenvaihduntaan. On myös tutkittu mausteisen ja tulisen ruoan vaikutusta kylläisyyteen ja tässä näyttäisi olevan myös yhteyksiä. Ehkä itsekin olet huomannut, että todella mausteisesta tai tulisesta ruoasta tulet nopeammin kylläiseksi kuin vähemmän mausteisesta? On siis erittäin monta syytä nauttia chiliä, ei pelkästään sen ruokaan tuoman maun ja potkun vuoksi vaan myös terveydellisistä syistä osana terveellistä ruokavaliota!

Lähde CNN

0
Feed

Jätä kommentti